Ost

Idag var vi i köket och ost stog på schemat.



Bilden är från: http://www.frukostbilen.se/images/Ostbricka%206st%20ostar.JPG

Ulla-Kerstin Nilsson Blom från ostfrämjandet http://ostframjandet.se/Svensk-ost/Bestall/ var hos oss. Vi skulle göra lite olika ost labbar, det jag tror att hon ville få ut av sitt besök var att vi skulle uppskatta svenska hårdostar mer, och att vi skulle utöka vår kunskap också såklart.

Vi började med att smaka på olika ostar Grevé , Präst, Herrgård och Svecia vi provade dom i olika fetthalter och olika lagringtider. Det vi kom fram till i långa drag var att ost som lagrats länge mellan 11-24 månader utvecklar en rundare och kraftfullare smak det blir lite syrligare och ibland kan dom bli lite knastriga, har ni tänkt på det? Det knastriga i vällagrad ost är aminosyror alltså nedbrutet protein och salter som kristaliserats. (Allt detta beror så klart på vad det är för storts ost). Grevé tycker jag är lite sötare än Prästost.

Om man ska baka pizza och vill ha en ost som ger långa trådar så bör man välja en rundpipig ost tex. Herrgårdsost.

Det som är viktigt att tänka på när man smälter ost på tex vamra mackor är framförallt fetthalten. Fettsnåla ostar, då menar jag under 17% fett, smälter inte lika lätt som fet ost gör. Den fettfattiga osten lägger sig på ytan av mackan som ett lock och blir ganska seg vi prövade med en ost som heter Magré 10% fett och rundpipig det kändes som att det låg ett lager seg plast på mackan. Jag skulle inte välja det osten. 
Fet ost smälter ner i mackan och det blir ganska sliskigt jag gillade inte det så mycket men om man har något under osten kanske skinka då blir ju inte brödet så blött.
Texturen bör också tänkas över en prästost som är grynpipig smälter ner mer och ger korta trådar och en rundpipig ligger på ytan och ger långa trådar.  

Ost smakar mer när den är rumstempererad än klyskåps kall, men om man höjer temperaturen på osten varje dag, alltstå låter det stå i rumstemperatur och bli lite varmare, så blir hållbarheten inte så lång.

Om man vill ha ost i en sås finns det också vissa saker man bör tänka på såsen bör ej koka då kan den blir grynig och det kan bildas en protein klump i såsen. Temperaturen på såsen bör inte vara varmare än att osten precis smälter det kan vara bra att ha i lite mjöl i såsen då binder det lättare, syra är också bra får konsistensen.

Vi tillagade två pajer en med Grevéost och en med Prästost. Grevépajen var lite sötare och Prästpajen blev saltare det var inte så jätte stor skillnad men även det här är bra att tänka på när man ska laga mat, gillar man salt så är prästost ett bra alternativ.

På ostfrämjandets hemsida finns lite olika recept med Svenska ostar vi prövade ostpraliner, chokladdoppad hushållsost med flingsalt, rostad flagad mandel, apelsincest och timjan det var faktiskt jätte gott. Låter lite galet, det är det också!
 
 Ostpraliner, pröva det!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0