Livsmedelskunskap

Livsmedelskunskapen har börjat!

Vi ska skriva ett arbete på max 20 sidor om livsmedel. Vi ska redovisa vad vi kan om olika livsmedel. Vi kommer har temaveckor där vi har gästföreläsare som är experter inom olika livsmedels grupper. Dom grupperna vi kommer beröra är Ost och mejeri, kött, vilt och fågel, fisk/skaldjur, Frukt och grönt samt börd och spannmål.

Vi kommer alltså att skriva om olika livsmedelsgrupper om kvalité på råvaror tillagningsmetoder, hantering hygien, förvaring osv..

Boken vi använder (som är obligatorisk litteratur) heter Livsmedelsvetenskap och är skriven av Lena Jonsson, Ingela Marklinder, Margareta Nydalh och Annica Nylander. 

Jag kommer nog också att vända mig mycket till Jamie Oliver!

Idag har vi våra två första föreläsningar om mjölk och ost.

På mjölkföreläsningen kom Helena Lindmark Månsson från Svenskmjölk och föreläste.

Hon pratade om vilka komponenter som spelar in vid mjölktillverkning. 
Sammansättningen är viktig. Vad det är för ko ras, hur länge sen kon hade kalvat, hur många kalvar, sjukdomar, foder spelar stor roll, om dom går ute eller inne om det är sommar eller vinter.

Visste ni att mjölk består av 87% vatten, 3,3% protein och 4,8% kolhydrater?

Enligt Helena Lindmark Månsson får man inte hjärt- och kärlsjukdomar av mjölk hon säger att fettet i mjölk är det mest komplexa det finns många korta fettsyror dessa används direkt som energi och påverkar därför inte blodfetterna nämnvärt. Korta fettsyror tas om hand som kolhydrater.

Proteinet i mjölk har hög biotillgänglighet vilket innebär att det är lätt för kroppen att använda proteinet i mjölken.

Visste ni att....
.....i mänsklig bröstmjölk är det 7% laktos och i komjölk är det 5%?
....10-15 gram ost motsvarar 1 dl mjölk?
....Man bör dricka (enligt svenska näringsrekommendationer) ½ L mjölk/fil/youghurt om dagen?
....18 av 20 näringsämnen finns i mjölk?
....Om man har ett kalcium intag på mindre <300 mg per dag så är det ökad risk för högt blodtryck?

Helena påstår som sagt att ingen forskning visar på att fett har med hjärtkärlsjukdom att göra inte heller med stroke att göra. Man vet inte riktigt vad som gör att man får hjärtkärlsjukdomar. Men det är bra att äta medlehavskost det har en skyddande kost, i det här fallet är medelhavskost det man åt på Kreta på 60-talet: grönsaker, bröd, fisk, ost och yoghurt osv. Alltstå en ganska varierad kost med lite olika sorters fetter och proteinkällor och kolhydrater. Enligt mig så är det alltid det allra bästa en varierad kost och tänka lite på fett- och socker mängden. Som min föreläsare Jonas Olsson sa - Fett är alltid fett. Mättat eller omättat...


Det här är jag lite skeptisk till, Helena sa att ett nytt område inom forskningen har kommit fram till att mjölk kan leda till viktnedgång. Hon presenterade olika forskningar om detta vissa har bara sätt dom här siffrorna när dom egentligen var ute efter något annat i undersökningen, dom undersökte iaf olika grupper av människor olika åldrar, BMI osv.. Dom här personerna skulle dricka mycket mjölk varje dag, och alla gick ner i vikt vad detta kan bero på vet man inte men dom här forskarna tror att kalcium binder fettet i tarmen så det åker bara rakt igenom, vem vet kanske kan det vara så?
Eller så är det så att man blir väldigt mätt av mjölk pga den höga protein halten? som sagt vem vet?..

Den andra föreläsningen vi hade handlade om ost

Bengt Frans Nilsson från Skånemejeri var hos oss.

Han inledde föreläsningen med en fråga, vad våran relation till ost är.
Han sa att han älskar ost, och att man kan ha en konsument relation till ost (att man köper ost) eller en yrkesmässig relation (jobbar med ost). Jag måste hålla med Bengt jag älskar också ost!

Ost är en del av vår kultur - Brödet, vinet och inte minst osten.
Han sa - Vare sig du är vegetarian eller biffälskare. (Det här med vegetariskt går att disskutera, enligt mig är ost inte vegetariskt).

Det är lite roligt hur människan för många många år sedan började äta ost. Det var så att människor åt ost innan man ens visste hur man tillagade den. Kalvar dricker ju som alla vet ko mjölk, när mjölken hamnar i kalvens mage så stelnar den, det gör det för att det finns löpe och i löpe finns ett enzym som heter chymosin som påverkar proteinet (kaseinerna) i mjölken och gör så att det stelnar. Det här händer för att mjölken inte ska rinna ut i kalvens tarm och ställa till problem. Man upptäckte detta för att man åt kalv och i kalvmagen hittade man något vitt och hårt som gick att äta och var ganska gott. Man började plocka ut kalvmagar och torkade dom och sen gjorde man ost i dom, man kom på att det också gick att klippa torkad kalvmage i små bitar och lägga det i mjölken så fungerar det lika bra.

Visste ni att...
......Ost var förr ett sätt att konservera mjölk man gjorde ost på sommaren och åt den på vintern.

Mikroorganismerna är dom som gör att osten blir så god, Vitmögelost är så kallade unga ostar (inte lagrade så länge) det finns tex. Camambert och Brie som är vimögelostar.

Blåmögel/grönmögel: Roquefort, Stilton, Gorgonzola och Ädelost

Pressade ostar: (Hårdare konsistens) tex Svenska hårostar (dom kan ni), Gouda och Edamer ost ursp. Halland, Emmentalet och Parmesan.

Rödkittostar, där använder man mikroorganismer som man stryker på på ytan på osten det ger skydd och påverkar mognaden, detta görs mycket i Danmark, Danska ostar luktar lite speciellt lita ammoniak och svavelföreningar.
Tex: Danbo, Port Slut och Alpostar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0