kött i köket

Idag labbade vi med kött i köket vi tillagade struts, rådjur, hjort, känguru, bisonoxe, gris, nöt, kalv, lamm, kanin, vildsvin, anka, fasan, vildand, kyckling, kalkon, pytonorm och inälvsmat kalvbräss, grishjärta, njure och ungnötslever.

Vi delades in i 8a olika grupper och alla fick lite olika sorters kött att tillaga. Vi skulle laborera med olika tillagningsmetoder. Bräsering, kokning, stekning, ugnsstekning och njuren vakumförpackades först med kryddor för att sedan kokas i sin påse.

Vi jämförde de olika tillagningmetoderna och kom fram till att när filéer kokas  (vi hade nöt, fläsk, vildsvin och lamm) så blir dom lätt torra det är bättre med ugnsstekning då får man också en godra yta på köttet. Lamm och vildsvin bör i alla fall inte kokas dom är känsligare för värma och går lätt över men fläskfile klarar det bättre!

När man gör färsrätter bör man tänka på att försöka hålla kvar vätskan, det kan man göra med hjälp av kokning om man rullar eller plattar bullen/biffen bör man koka den först släpp ner den snabbt i kokande vatten då behöller den vätskan och formen bättre för att sedan gå klart i stekpannan.

När vi labbade med ugn V.S. stekpanna tyckte jag att ugnsstekt blev allra bäst köttet höll sig saftigt och fick en fin yta. Fläsk kött klarar dock båda utan speciellt stor skillnad.

Fågel i det här faller fasan, kyckling, kalkon, anka och and bör man vara försiktig med det blir lätt för torrt om benen sitter kvar på köttet så är det lättare eftersom att ben isolerar värme så blir det inte varmt lika fortutan det blir skonsammare för köttet.

Vilt är också gasnak svårt det går lätt över och blir torrt och trådigt och det kan få en leverkaraktär.

Så kallad exotiskt kött: känguru, pytonorm, fasan och bisonoxe. Pytonorm är gott men väldigt dyrt!
Känguru smakade mycket blod. Tillagningsmetoder passar nog ugnen bäst för att ha bra koll på temperaturen och för att få en fin yta!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0